Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 13 mars 2011

Keep your faith

Vad händer? Hur mår jag? Är jag okej? Hur är stämningen här? Vad säger de på japanska nyheter? Tror jag fått ca 500 frågor idag från alla hemma i Sverige. Jag är glad att ny bryr er och förstår att ni är oroliga. Dock har det blivit liiite drygt att säga samma sak om och om igen så nu uppdaterar jag bloggen och hoppas att alla läser den och mina statusuppdateringar på facebook! Har ju även kontakt med NSD så ni som bor i Norrbotten kan ju alltid ta och läsa den för att se vad som händer i Tokyo. Expressen har också otroligt bra mediebevakning med Just Nu Live-rapport!

Idag känns allting så himla konstigt. Ibland känner jag mig helt blasé, ibland jättestark, ibland rädd, ibland orolig, ibland ledsen, ibland som att jag inte bryr mig och ibland som att jag bryr mig för mycket! Tänker dock påpeka att Tokyo ÄR HELT, bilderna ni ser är INTE HÄRIFRÅN, våra byggnader står (för det mesta) kvar och vi är inte skadade någon av oss! Jag har tio fingrar, tio tår och ett huvud på axlarna. Likaså har alla andra jag träffar.

Dock är det mystiskt att alla affärer och restauranger är stängda, att alla hyllor gapar tomma i supermarket och att det är slut flaskvatten på en del ställen. Och så är det konstigt att höra helikoptrar och att skämta och skratta med sina vänner trots att man vet var de är på väg. Man vet inte riktigt vad man ska känna och säga. Är det okej att skämta om situationen? Kanske man behöver det? Är det okej att vara glad? Borde man stänga in sig och sörja för alla förlorade liv? Jag har aldrig varit med om något liknande och hoppas att jag aldrig behöver vara det igen. Och jag hoppas att ingen av er behöver vara det heller.

Det mest oroande är förstås kärnkraftverken. Japanska regeringen påstår att de har det mesta under kontroll och att strålningen bara når en radie på 2 mil. Svenska medier påstår dock att det är att mörklägga och lura befolkningen. Alla japaner på mitt boende litar däremot till 100% på regeringen och det är väldigt typiskt japanskt att ha sån tillit till styrande makt. Jag är säker på att flera av er känner till den japanska mentaliten sen andra världskriget? Så sent som på 40-talet slutade japanerna tro att deras kejsare var sonsonsonsonsosv till Gud. De är ett folk med tillit och det har alltid genomsyrat deras samhälle, på gott och ont.

Det är nu totalt 3 kärnkraftverk med problem, i Fukushima, Onagawa och Tokai. Många reaktorer är svåra att kyla ned och om de exploderar uppstår härdsmälta. 210 000 människor har evakuerats och 190 har utsatts för radioaktiv strålning. Vad härdsmälta innebär verkar inte alla riktigt veta. Igår sa experten Janne Wallenius till Expressen: "En härdsmälta betyder att kärnbränslet har smält. I värsta fall kan då radioaktivt jod och cesium släppas ut till omgivningen. Det föreligger dock ingen risk alls för en kärnexplosion. Utsläppen är förmodligen inte farliga för personer som inte arbetar vid kraftverket." Det låter ganska hoppfullt, men samtidigt säger många olika saker. Om vinden blåser in över landet kan det bli problem även i Tokyo. Många bedömer dock den risken som mycket liten. Och som det ser ut nu blåser vindarna ut mot havet.

Ifall situationen med kärnkraftverken förvärras kan det hända att jag åker tillbaka till Sverige. Jag har en liten situation med byte av visum dock, så jag måste fixa det innan jag kan ta mig någonstans. Korea är också ett alternativ, annars drar vi nog bara mot söder och håller oss från kusten, där borde man vara hyfsat säker i alla fall. Men jag tar inga förhastade beslut. Imorgon ska vi tala med ambassaden och skolan och se vad de säger. Våra terminsprov är uppskjutna i alla fall en eller två dagar, men jag tror nästan att det kommer bli längre. Imorgon kommer strömmen stängas av i "förorten" runt Tokyo nämligen. Området jag bor i bör inte påverkas, det ligger i vad som räknas till city. Här finns för många viktiga byggnader som bedöms måste ha el.

Nu ska jag sova och sen ta mig till skolan imorgon. Oroa inte ihjäl er, det hjälper ingen! Och jag är inte religiös, men jag ber ändå för allas säkerhet och att det räcker med katastrofer nu. Vulkanutbrottet var ju bara toppen på isberget. Hoppas ni gör detsamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar